Neurofeedback

Ali težko ohranjate pozornost, ko berete? Ali ponoči težko zaspite ali spite? Morda imate težave pri iskanju pravih besed v pogovorih. Ali pa imate težave s svojo uspešnostjo v šoli, doma ali v službi. Še huje, morda trpite zaradi tesnobe.

Če imate katero od teh težav in bi jih radi premagali brez zdravil, obstaja nov protokol zdravljenja, ki je morda popoln za vas: Neurofeedback.

Kaj je neurofeedback?

Neurofeedback je neinvazivna metoda zdravljenja, ki spodbuja možgane, da razvijejo bolj zdrave vzorce delovanja. Cilj zdravljenja ni samo spremeniti vaše razmišljanje in čustvovanje, ampak spremeniti vaše možgane na biološki ravni za boljše delovanje. Naši možgani uporabljajo možganske valove za pravilno komuniciranje in delovanje. Ti možganski valovi lahko postanejo neregulirani, kar lahko povzroči duševne ali nevrološke simptome. Neurofeedback je neinvazivno zdravljenje, ki odpravlja neravnovesja v aktivnosti možganskih valov in pomaga klientom doseči globlje zdravljenje in boljše delovanje.

Nedavne raziskave so pokazale, da se možgani ob ustrezni podpori lahko spreminjajo in prilagajajo, kar je lastnost, znana kot nevroplastičnost. Neurofeedback lahko spodbudi in pospeši ta proces nevroplastičnosti.

Pri motnjah duševnega zdravja se lahko vzorci možganskih valov porušijo, kar vodi do nezdrave biološke aktivnosti in vedenja. Na primer ljudje z anksioznimi motnjami imajo pogosto prehitro aktivnost možganskih valov, zaradi česar se počutijo na robu, hiper vzburjeni in panični. Po drugi strani pa imajo tisti z ADHD upočasnjeno aktivnost možganskih valov, kar ima za posledico simptome, kot so možganska megla, sanjarjenje in težave pri osredotočanju.

Cilj neurofeedback terapije je pomagati modulirati te neregulirane vzorce možganskih valov.

Zakaj izbrati neurofeedback

Neurofeedback je lahko močno orodje za zdravljenje na področju, ki nujno potrebuje boljše možnosti zdravljenja. Z neposrednim ciljanjem na določena mesta v možganih in spreminjanjem biologije možganov za boljše delovanje ima velik potencial za dolgoročne koristi.

0+

let v uporabi

0+

strank v Neuromedisu

0%

učinkovitost

Pri katerih motnjah je najučinkovitejši

Študije so pokazale resnično širok spekter uporabe neurofeedback tehnologije, za lajšanje simptomov številnih motenj. Vse od avtizma, ADHD, depresije, do posttravmatskih stresnih motenj. Po svetu je neurofeedback tudi del bolnišničnega zdravljenja, v Sloveniji pa ga na pediatrični kliniki uporabljajo za zdravljenje motenj inkotinence.

Vključuje tiste s težavami z razpoloženjem in ankioznostjo, okm, paničnimi napadi, ptsd… Neurofeedback lahko klientom pomaga, da se počutijo mirnejše, srečnejše in varnejše. Na primer. Zdravljenje anksioznih motenj lahko vključuje zmanjševanje čezmernih hitrih beta valov (povezanih s tesnobo) in povečanje alfa valov (povezanih z umirjenostjo).

Vključuje tiste z MAS, ADHD in PANS motnjami. Pri številnih razvojnih motnjah možgani ne razvijejo ustreznih mrež za komunikacijo. Pri otrocih z avtizmom lahko neurofeedback bistveno spremeni  možganska omrežja in izboljša vedenje.

Vključuje tiste ki so imeli TBI, možgansko kap, tinitus, Parkinsonova bolezen, epilepsijo.

Pri teh stanjih neurofeedback ponuja upanje na nove načine zdravljenja, zlasti v kombinaciji z integrativnim pristopom k medicini.

Neurofeedback je kot vadba za možgane in lahko omaga doseči optimalno delovanje tudi tistim, ki nimajo psihiatričnih ali nevroloških motenj.

Pogosto zastavljena vprašnja

Odgovorili smo na nekaj najpogosteje zastavljenih vprašanj. V kolikor ne najdete odgovora pa smo vam vseskozi na voljo za dodatna vprašanja.

Začeli boste z začetno oceno in analizo stanja, da ugotovimo, kako vam lahko neurofeedback najbolje pomaga. Nato bo naša usposobljena ekipa izdelala protokol, ki bo učinkovito obravnaval vaše skrbi in simptome. Ko bomo imeli načrt zdravljenja, boste obiskovali naš center dvakrat na teden za 45 min neurofeedback terapije.
Neurofeedback trening je prilagojen vsakemu posamezniku, točno na njegovo možgansko sliko, zato je naš prvi korak meritve jakosti najpomembnejših možganskih področij, kjer vidimo vsa odstopanja od norm, ki bi lahko bila povezana z vašimi simptomi. Šele na podlagi rezultatov teh meritev lahko nastavimo pravilen protokol za neurofeedback treninge.
Večini ljudi se zdi neurofeedback proces sproščujoč-nekateri občutijo olajšanje in rezultate takoj, vendar je vsak klient drugačen. Večina klientov začne čutiti pozitivne spremembe v prvem sklopu 20ih treningov.

Ker neurofeedback deluje tako, da uri vaše možgane za ustvarjanje učinkovitih povezav in ustvarjanje pozitivnih sprememb, rezultati trajajo. Dokončanje neurofeedbacka je kot učenje katere koli druge veščine – od vožnje s kolesom do plavanja ali pletenja, ko pridobite spretnost, jo boste obdržali.

V več kot štirih desetletjih so poročali o zelo malo stranskih učinkih, tako da velja za varnega za vse kliente.

Neurofeedback prepleta medicino, psihiatrijo in psihologijo, vendar ni v lasti nobenega od teh področij. Kljub dokazom o moči neurofeedbacka, ki segajo že 40 let nazaj, je konvencionalna znanost šele v zadnjih nekaj letih sprejela, da se možgani lahko spremenijo-koncept, ki je zdaj znan kot nevroplastičnost. Preden je bilo to sprejeto, je bila zamisel, da bi neurofeedback lahko spremenil možgane uradno ¨nemogoča¨ kljub ogromnim dokazom. K sreči se je razumevanje kliničnih pristopov in oblikovanje opreme za trening možganov izboljšalo do te mere, da je danes neurofeedback razširjen praktično po celem svetu in pomaga številnim klientom izboljšati delovanje njihovih možganov.

Naročite se na brezplačni posvet

Insert your content here