Govorne motnje

Kaj so govorne motnje?

Govor je proces proizvajanja določenih zvokov, ki poslušalcu posredujejo pomen. Govorna motnja se nanaša na vsako stanje, ki vpliva na človekovo sposobnost proizvajanja zvokov, ki ustvarjajo besede. Govor je eden glavnih načinov, s katerim ljudje komunicirajo svoje misli, občutke in ideje z drugimi. Govorjenje zahteva natančno koordinacijo več delov telesa, vključno z glavo, vratom, prsnim košem in trebuhom.

Simptomi govornih motenj

Otroci se rodijo pripravljeni na učenje jezika, vendar se morajo naučiti jezika ali jezikov, ki jih uporablja njihova družina in okolje. Učenje jezika zahteva čas in otroci se razlikujejo glede na to, kako hitro obvladajo mejnike v razvoju jezika in govora. Običajno razvijajoči se otroci imajo lahko med učenjem težave z nekaterimi zvoki, besedami in stavki. Vendar pa lahko večina otrok zlahka uporablja jezik do 5. leta starosti.

Jezikovne ali govorne motnje se lahko pojavijo skupaj z drugimi učnimi motnjami, ki vplivajo na branje in pisanje. Otroci z jezikovnimi motnjami se lahko počutijo razočarani, ker ne morejo razumeti drugih in se lahko obnašajo nemočno ali se umaknejo.

Jezikovne ali govorne motnje so lahko prisotne tudi s čustvenimi ali vedenjskimi motnjami, kot je adhd ali anksioznost. Otroci z motnjami v razvoju, vključno z motnjo avtističnega spektra imajo lahko tudi težave z govorom in jezikom. Kombinacija izzivov lahko otroku še posebej oteži uspeh v šoli. Pravilno diagnosticiranje otrokove motnje je ključnega pomena, da lahko vsak otrok dobi pravo vrsto pomoči.

V Neuromedisu pri spopadanju z motnjami avtističnega spektra najpogosteje uporabljamo eno ali kombinacijo od spodnjih metod

Naročite se na brezplačni posvet

V kolikor imate dodatna vprašanja ali bi želeli podrobnejšo predstavitev, prosimo izpolnite obrazec in v najkrajšem možnem času vas bomo kotantkirali.